Офис разполага с биофилен дизайн за по-здравословно и щастливо работно място

Нов експериментален офис на 12-ия етаж в Лондон предлага дишане на чист въздух … буквално. Обвит в бамбукови повърхности подсилени от живи растения, базата на компания Mitie в Лондон е създадена от местната практика DaeWha Kang Design. Биофилният проект, наречен Living Lab в The Shard, имитира природата от палитрата си от естествени материали до циркадната осветителна система, свързана с астрономически часовник.

Както подсказва името му, Living Lab at The Shard ще бъде използвано като пилотно проучване за измерване на въздействието на биофилния дизайн върху уелнес и производителността на работниците. В допълнение към клиента, проектът е създаден в сътрудничество с д-р Марчела Учи (ръководител на здравеопазването, благосъстоянието и устойчивите сгради в Университетския колеж в Лондон). Проучване след пребиваването ще сравнява ежедневните проучвания на служителите, които ще работят в бюрата на Living Lab в продължение на четири седмици, последвани от четириседмичен работен период в „контролна зона“ на същия етаж със сходни условия на околната среда, но без биофилен дизайн.

„Биофилията се отнася до вродената нужда на човешките същества за връзка с природата“, каза DaeWha Kang Design в прессъобщението си. „Човешката физиология е свързана да търси качества на светлина, гледка, материали и други фактори, които са общи в природата. Живата лаборатория е напълно потапяща, с богато и сложно моделиране, естествени материали и интерактивно и динамично осветление. “

Проектът се състои от две основни пространства: потапящата работна атмосфера „Живата лаборатория“ и два „Регенерационни подложки“ за краткосрочна почивка и медитация. Бамбукът се използва за скулптурните екрани за неприкосновеност, които се извиват на тавана; различни текстури и нюанси на бамбук се използват и за пода, бюра и осветлението за задачи, които осигуряват топъл контраст на прохладната палитра от стъкло и метал на The Shard. Регенериращите подложки, изградени също от бамбук, са създадени чрез комбиниране на цифровото производство с техники за довършване на ръцете и плюшени вградени седалки, които са с лице към стени от стъкло за гледка към града. Една фина система за осветление с циркадии използва светлини за промяна на цветовете, за да имитира слънцето – сутрин се изсипва синьо, което се променя в ярко бяло следобед и най-сетне достига огневия оранжев близо до залеза.

Източник: inhabitat.com