Ползата от дишането на йодни пари от морето

Общоизвестно е, колко полезна за здравето е морската вода. Следите от минерали и химически елементи, които се съдържат в нея допринасят за балансиране и хидратация на организма, както и регенерация и ревитализация на клетките и тъканите.

Морската вода е богата на следи от магнезий, калций, натрий, калий и йод – химични елементи, необходими за правилното функциониране на човешкия организъм. Както знаем, калцият е от полза за растежа и укрепване на костите, докато йодът играе съществена роля за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Съществуват различни начини човек да се възползва от полезните свойства на морската вода. Особено популярна и доказано ефективна е вдишването на йодни пари (инхалационна терапия), изразяваща се във вдишване на циркулиращите във въздуха микрокапчици морска вода и йодни изпарения, генерирани от движението на морето и вълните.

За какво помага вдишването на йодни пари?

Морският въздух и наситеността на йодни пари в него стимулират кръвообращението и обмяната на веществата. Миниатюрните капчици морска вода, които попадат във въздуха се считат за изключително полезни за здравето. Аерозолите попадат върху кожата и лигавиците и оказват противовъзпалителен, ексфолиращ и оздравителен ефект.

Освен йод, морският въздух е богат на кислород, магнезий и други микроелементи, които стимулират имунните реакции в кожата и дихателните органи, поради което този вид терапия се препоръчва за деца и възрастни, които страдат от чести инфекции на дихателните пътища, астма, синузит и други условия, съпроводени с кашлица и хрема.

Как да се възползваме от йодните пари на морето?

За да извлечем максимална полза от йодните пари, трябва да отидем на плажа малко преди и по време на изгрев слънце (между 5-6 часа). Тогава въздухът е с най-голяма концентрация на полезни йони. Ако се касае за дете, което е трудно да събудите в тези часове, може просто да го пренесете на плажа, без да го събуждате, като не забравяте да го облечете и завиете добре, тъй като температурите по това време са най-ниски! 30 минути до 1 час престой на морския бряг са напълно достатъчни, като е хубаво през това време дишането да бъде равномерно и спокойно. За да бъде ефектът оптимален, трябва да правим това поне 7-10 дни или повече. Колкото по-често и по-продължително се подлагаме на тази „терапия“, толкова повече здравни ползи ще извлечем от това.

Много хора се питат дали може да се възползват от йодните изпарения, ако спят на отворен прозорец в непосредствена близост до плажа. Това със сигурност би било полезно, но ефектът е далеч по-малък, тъй като количеството въздух и съответно концентрацията на изпаренията, които достигат до нас е в пъти по-ниско. Но все пак, ако идеята Ви за почивка не се съчетава с ранно ставане, това е алтернативен вариант.

За да подсилим лечебната сила на морския климат, може да съчетаем престоят в ранното утро на плажа с разходка по брега, която е изключително полезна за нервната система и опорно-двигателния апарат. Ако страдате от разширени вени, може да се придвижвате с крака потопени до коленете във вода.

Въпреки че, концентрацията на йодни пари е най-висока рано сутрин, това далеч не означава, че това е единственото време от денонощието, през което можем да се възползваме от тях. По-късно, когато слънцето вече е високо, въздухът също съдържа йодни изпарения и други полезни елементи, от които можем да извлечем ползи за здравето.

Все пак, не забравяйте да спазвате и някои мерки срещу прегряване в пиковите летни горещини. За да се предпазите от прегряване и другите негативни въздействия на твърде високата околна температура, най-добре е да прекратите престоят на плажа в часовете между 11 и 16 часа и да не забравяте да пиете достатъчно вода през целия ден!

Домашна алтернатива на йодните инхалации на брега на морето може да си приготвите като разтворите морска сол в гореща вода и вдишвате отделящите се изпарения.

Източник: интернет