Коркова къща, преследва здравословен живот

Базирания в Берлин архитектурен офис, наскоро завърши къща, която демонстрира многото материални предимства на корк. Наименованието на Cork Screw House, устойчивото настроение, се отличава с фасада и покрив, покрити с естествен корк, материал, който не само предава на сградата силно текстуриран вид, но също допринася значително за енергийната ефективност на дома благодарение на високите стойности на изолацията. Корковият дом е разположен на основата на натрошен бетон и включва серия от разделени нива за гъвкавост.

Решението за облицоване на къщата в корк се появи от желанието на клиента за къща с добро акустично представяне. Теглени първоначално от акустичните изолационни свойства на корк, архитектите в крайна сметка са убедени в устойчивите предимства на материала, който е направен от гранулирани коркови отпадъци, които са пресовани в естествени панели, устойчиви на атмосферни влияния и плесени, без никакви изкуствени добавки. В допълнение към изолационните коркови панели архитектите внимателно избират естествена палитра от материали и се управляват от химически лепила. Дървесното влакно и целулозата бяха използвани като допълнителна изолация, докато дървесината и гипсовите влакна бяха избрани за способността им да абсорбират влажността и да създадат удобна вътрешна среда.

Създаден за тричленно семейство, Cork Screw House се организира около централно, подобно на атриум стълбище, осветено от оберлихт. За регулациите за планиране в странични стъпки, които налагат максимален размер на етажа от 100 квадратни метра, архитектите снижават базовите етажи и проектират горните етажи с дървена конструкция като поредица от разделени нива, с което общата площ на етажа е над 320 квадратни метра. На партерния етаж остъкляването с пълна височина, наводнявайки интериора с естествена светлина. Домът също така включва външен потънал басейн, заобиколен от стени от бетон, за уединение.

Благодарение на избора на естествени материали и изобилие на дневна светлина, сградата „не се нуждае от активна вентилационна система въпреки ниския енергиен стандарт“, обясняват архитектите в изявление на проекта. „Чрез стратифицирана система за съхранение на топлина, допълнена от покривни интегрирани слънчеви панели, топлоснабдяването е почти самостоятелно, което допринася за ефективността на цялостната работа на сградата.“

Източник: inhabitat.com