Коледните елхи на Amazon увреждат околната среда

По-рано тази година, Amazon обяви, че ще продава и доставя свежи дървета в пълен размер този празничен сезон. Но има нов екологичен проблем –  процесa на доставяне, ще остави гигантски въглероден отпечатък.

Чарл Милър, професор по екологичен анализ и история в колеж „Помона“, заяви, че новата програма на „Амазон“ коледната елха в кутия ще доведе до някои нежелани изненади заради изкопаемите горива, необходими за добиването на дървото от фермата до входната врата. Превозът на дълги разстояния ще доведе до значителен въглероден отпечатък, плюс това може да  допринесе за повече отпадъци в депата заради кутията и опаковъчните материали, необходими за дърво с такъв размер.

Погледнато от позитивна гледна точка, Amazon ще доставя дърветата бързо от фермата до дома , така  те ще могат да оцелеят по-дълго. Компанията заяви, че ще изпраща дърветата в рамките на 10 дни след прерязването им – а може би и още по-рано – и дърветата няма да имат проблеми с оцеляването по време на пътуването. Amazon, започна да продава дърветата този месец, като някои от тях ще бъдат с първокачествена безплатна доставка, на пример, което прави сделката по-привлекателна. Клиентите могат също така предварително да поръчат дърветата си и да изберат желаните дати на доставка. Според Associated Press миналата година компанията продала само дървета, по-малки от 90 см, но има и други търговци, продаващи по-големи по размери в платформите си. Amazon, решава да влезе в този пазар, защото дърветата от пълен размер са популярни сред клиентите. Амазон разкри, че 214 см опция Fraser fir идваща от Северна Каролина струва $ 115.  Също така предлагат $ 50 венци и $ 25 червени листни растения декорирани с бонбони и тръстика. Докато сделките могат да бъдат интригуващи, не забравяйте влиянието на доставянето и опаковането по тази програма върху планетата – плюс това, какъв по-добър начин да отпразнувате сезона на раздаване, например като подкрепите местните ферми от които да си закупите живи коледни дръвчета?

Източник: inhabitat.com